zondag 17 april 2011

Op zoek naar spijs en drank in West-Vlaanderen in 1974. Een oud boekje.  Een zoektocht naar alles wat West-Vlaanderen toen te bieden had inzake eten en drinken, met humor, soms een beetje ondeugend met een pikante ironie.  Verassende, variërende, leuke en soms sprankelend unieke recepten uit vervlogen tijd. Met vermelding van streekgerechten per gemeente of restaurants;  met wat uitleg over gastronomische gebeurtenissen uit die tijd (fruitstoet te Kortrijk, vistival te Oostende, kookwedstrijd wisselbeker Louis de Vos, ...), over de schapenfokkerijen, het westvlaams rundvee, varkenskweek, vis en groenten, ons bier, onze kaas en zuivel, een woordje over onze hotelscholen en diepvriesfabrikanten, de Roeselaarse veiling, onze provinciale specialiteiten, enz.  Hierna heb je geen probleem meer om zelf te bereiden, op grootmoeders wijze: palingpastei geparfumeerd met Rodenbach, Waregemse kraaiers met zilveruitjes in bier gedompeld, Vlaamse karper uit de Fintele (Lo), keun met pruimen uit Beauvoorde, zelfs hoe een echte hete wintergrog moet gemaakt worden, Blankenbergse fondue, Bissegemse ruljes of rulders (destijdse vrijdagkost), potjes- en tapjesvlees, ...   'k zal het stoppen want het water komt me in de mond.Boekje is oud maar in zeer goede staat en volledig.
meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten